Pionier al electromobilității — Mercedes-Benz 190 alimentat electric în 1990

0
336

Stuttgart. Mercedes-Benz EQ sunt vehicule electrice produse de cunoscuta marcă „stea cu trei colțuri”. Vehiculele sunt proiectate pe baza celor mai recente evoluții în motoare electrice, electronice de putere și sisteme de baterii, iar aceste tehnologii au evoluat cu pasi în ultimii ani. Ca rezultat, compararea directă cu experimentele de electromobilitate individuale anterioare este dificilă.

Cu toate acestea — sau poate de aceea — privind înapoi la istorie, puteți descoperi multe povești fascinante. Aceeași poveste a început în 1990 — în același an, Mercedes-Benz a prezentat modelul 190 (W201) la Târgul de la Hanovra, care s-a dezvoltat într-un sector complet electric al pieței inovatoare.

„Mercedes 190, care se apropie cât mai mult de cerințele unui vehicul electric în ceea ce privește lungimea și greutatea, este vehiculul ideal pentru testarea funcționării bateriei. Scopul principal este de a evalua adecvarea funcțională a tuturor componentelor în situații reale cu toate sarcinile, accelerațiile și fluctuațiile de temperatură care se observă în munca de zi cu zi”, explică broșura publicată atunci.

Modelele electrice 190 au fost folosite pentru a testa diverse configurații reversibile și ale sistemelor de baterii.Dispozitivele de stocare a energiei testate au fost în primul rând baterii cu clorură de sodiu nichel sau baterii cu sodiu de mare energie, care au o densitate de energie semnificativ mai mare decât bateriile clasice cu plumb. Temperatura de funcționare a ambelor sisteme a fost de aproximativ 300 de grade Celsius.

Puțin peste un an mai târziu, a avut loc o schimbare semnificativă când, în martie 1991, Mercedes-Benz a prezentat o mașină și mai modernă la Salonul Auto Internațional de la Geneva. Încă un vehicul cu cinci locuri cu drepturi depline, cu spațiu efectiv practic neschimbat și siguranță dovedită caracteristicile Mercedes-Benz.

Fiecare dintre roțile din spate ale mașinii prezentate la Geneva era alimentată de un motor DC cu magnet permanent separat, cu o putere maximă de 16 kW (22 CP) fiecare, astfel încât puterea totală ajunge la 32 kW (44 CP). Alimentarea provine de la o baterie cu clorură de sodiu și nichel și recuperarea încărcării în timpul unei opriri regenerative.

Un avantaj deosebit al conceptului este eliminarea unor componente mecanice grele, astfel încât o comparație suplimentară de greutate cu același vehicul de producție cu motor este de doar 200 kg.

La acea vreme, cerințele privind emisiile pentru automobile au fost ridicate ca urmare a legilor din California, cum ar fi introducerea mașinilor cu emisii zero, care a încurajat mulți producători să se alăture noii curse. Mercedes-Benz, de exemplu, din 1992 a cunoscut o concurență în această direcție de-a lungul coastei germane a Mării Baltice.

Un test comparativ pe scară largă a fost efectuat pe insula Rügen și a durat până în 1996. Guvernul german a finanțat acest proiect cu 60 milioane DM. Scopul exercițiului a fost de a testa vehicule electrice și sisteme energetice, inclusiv bateriile acestora, în practica de zi cu zi. Au fost folosite în total 60 de microbuze de mai multe mărci.

Mercedes-Benz a trimis zece sedanuri seria W 201 la Rügen, care anterior fuseseră echipate manual cu sisteme de propulsie în diferite combinații de motoare electrice și baterii la unitățile de producție ale companiei din Sindelfingen. electricitatea din surse regenerabile poate fi considerată complet neutră în raport cu emisiile de CO2.

Pionierii timpului lor, 190 de oameni, au fost conduși de diverși participanți la probele de pe insula Rügen — șoferi individuali, inclusiv șoferi de taxi care le-au folosit în viața de zi cu zi. Nu au fost probleme — mașinile W 201 și-au continuat munca complet neobservate și fiabile. Una dintre mașini a fost folosită în mod deosebit de intens și a parcurs aproximativ 100.000 de kilometri într-un an.

„Rezultatele oferă informații noi despre durata de viață a bateriei, numărul posibilelor cicluri de descărcare și încărcare, autonomie, consumul de energie și fiabilitate”, conchide broșura Mercedes-Benz. În anii următori, Mercedes-Benz a aplicat conceptul de motor electric celorlalte vehicule ale sale.

Rămâne întrebarea, de ce vehiculele electrice sunt produse în masă abia acum, și atunci nu pe baza proiectelor și testelor de atunci? Durata de viață a bateriei, kilometrajul, reciclarea, infrastructura de încărcare și prețul vehiculului sunt menționate ca cuvinte cheie într-un comunicat de presă Mercedes-Benz din primăvara anului 1991, ca provocări cu care se confruntă vehiculele electrice în drumul spre producția de serie.

Multe răspunsuri la aceste întrebări au devenit disponibile abia astăzi, dovadă fiind gama de vehicule hibride oferite de Mercedes-Benz și, bineînțeles, marca electrică EQ. Toate cunoștințele acumulate de experți în anii 1990 au contribuit la corpul general de cunoștințe pentru designul auto pe care inginerii le extrag din dezvoltarea mașinilor moderne. Unii dintre inginerii care au lucrat la proiectul de propulsie electrică W 201 sunt încă implicați activ în dezvoltarea de vehicule electrice pentru companie și sunt implicați în proiecte recente. Această mișcare inovatoare poate merge doar într-o singură direcție — înainte pentru a transforma viitorul în prezent.

http://www.mercedesman.ru/ro/C-Class/W203 — Informații pentru întreținerea și repararea autoturismelor Mercedes C-Class W203.